Notícies

Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu” i Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”

Dues noves eines “molt potents” per al sector, elaborades pel Departament d’Esports de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de garantir espais segurs per a la pràctica esportiva tant a la població infantil com a persones adultes.

El “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu”, elaborat pel Consell Català de l’Esport i la Fundació Vicki Bernadet, neix amb la finalitat de tenir mecanismes que garanteixin la protecció d’infants i adolescents davant situacions de violència i de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius.

La creació d’aquest protocol marc respon a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, la qual estableix en l’àmbit de l’esport la necessitat de comptar amb protocols d’actuació enfront d’indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència, i també la necessitat de comptar amb la figura del delegat o delegada de protecció per assessorar i ajudar a aconseguir el funcionament correcte d’aquests protocols.

El document relaciona les diferents tipologies de violència que poden donar-se o detectar-se en un entorn esportiu i aborda com aplicar accions de sensibilització i prevenció, la detecció i la primera actuació, i pautes per intervenir un cop es coneix un cas de violència patit per una nena, nen o adolescent.

Els objectius generals del protocol són: establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació amb situacions de violència que es puguin donar durant la pràctica d’activitats fisicoesportives, o que siguin conegudes en aquest àmbit; promoure el bon tracte integral a infants i adolescents en l’àmbit esportiu; dotar el personal, les entitats o els organismes d’uns circuits d’intervenció àgils que permetin actuar amb la diligència deguda en casos de violència, i incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.

El Protocol és d’aplicació per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport per a infants i adolescents. Les entitats esportives han d’adaptar el protocol marc a les seves característiques pròpies i fer-ne difusió per que totes les persones vinculades que tinguin contacte amb menors el coneguin i ratifiquin.

Pel que fa a la Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”, es tracta d’un document que actualitza la guia publicada el 2020 pel Consell Català de l’Esport amb la col·laboració de la Universitat de Vic, i exposa de manera planera i visual el paper clau de les entitats esportives per conscienciar, visibilitzar i elaborar plans d’actuació que treballin en la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius.

 

www.cegarraf.cat