Notícies

Dia mundial de l’activitat física (DMAF)

Catalunya escalfa motors un any més per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que té lloc el proper 6 d’abril amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar.

El Dia Mundial de l’Activitat Física és una de les eines amb què cada any fem realitat el nostre compromís per promoure hàbits de vida activa, tant per a infants i adolescents com per a persones adultes i gent gran.

En aquest darrer any, els nostres hàbits de feina i oci han hagut de canviar, però no per això han de convertir-se en hàbits sedentaris.

El lema d’aquesta edició és “Cada pas compta” i animem la ciutadania a fer-lo extensiu i dur a terme accions individuals -o en grup bombolla- en el marc del DMAF durant 4 setmanes (del 6 d’abril al 4 de maig).

Proposem fer activitats com caminar, anar en bicicleta, utilitzar les escales, nedar, ballar, marxa nòrdica, etc.

Registreu la vostra activitat a la web (una sola vegada, però posant el sumatori de minuts o quilòmetres acumulats en una setmana) (formulari d’inscripció de l’activitat)(https://esport.gencat.cat/cada-pas-compta)

Feu difusió de l’activitat publicant-ne fotos o vídeos a les xarxes socials amb les etiquetes #gentactiva, #DMAF2021 i #CadaPasCompta.

Repte escolar ‘La volta més original al pati’

Superada, parcialment, la situació en la qual ens vam trobar el curs passat, quan vam celebrar aquest dia en un context de confinament i tancament dels centres educatius, pensem que és especialment necessari conscienciar infants i adolescents de la importància de seguir les recomanacions de l’OMS de realitzar 60 minuts d’activitat física diària.

És per aquest motiu que l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, en el marc del Pla Català d’Esport a l’Escola, anima els centres educatius i el seu alumnat a participar en el DMAF portant a terme entre el 6 i el 30 d’abril un repte: ‘La volta més original al pati’. Es tracta de fer el desplaçament més original possible donant una o vàries voltes al pati de l’escola.

Es pot fer a peu coix, saltant a corda, fent tombarelles, malabars o tocs de pilota, coordinant un tipus de desplaçament en grup, disfressats, amb música… En definitiva, qualsevol desplaçament ben original. El desplaçament pot ser individual, per parelles, per grups, per classes o com decideixi l’alumnat. Caldrà publicar la noticia a les xarxes socials explicant com s’ha fet el repte, adjuntant-hi fotos, vídeos, etc. , conjuntament amb el lema i el manifest del DMAF d’aquest any.

Per participar en aquest concurs, caldrà fer arribar com a molt tard el 30 d’abril a l’adreça de correu electrònic esportescolar@gencat.cat els enllaços a les xarxes socials on estigui penjada la notícia del repte realitzat, afegint-hi una explicació de la proposta més original (màxim 30 paraules). Com en cursos anteriors, es premiarà la proposta més original de cada territori amb un taller, una xerrada o una visita al Circuit de Barcelona-Catalunya per al curs 2021-22, a escollir pel centre premiat. Els centres premiats seran informats abans del dia 15 de maig.

Recordeu, però, que convé mantenir-se actiu/va cada dia de l’any i disminuir el temps que destineu a fer activitats sedentàries. Així, podreu gaudir dels beneficis que té l’activitat física per millorar la salut i la qualitat de vida davant del sedentarisme, un dels grans enemics de la nostra societat.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana:

  • Acumular un mínim de 150 – 300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada a la setmana en persones adultes i gent gran
  • Acumular un mínim de 60 minuts d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa cada dia en infants i adolescents
  • Limitar el temps destinat a activitats sedentàries, especialment el temps de pantalla durant el temps lliure, i substituir-lo per activitat física de qualsevol intensitat

Trobareu material de divulgació per descarregar, trucs per ser més actius, rutes saludables a tot Catalunya i molt més a:

Canal Salut (https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/activitat_fisica/)

https://esport.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/activitat-fisica-i-salut/dia-mundial-de-lactivitat-fisica-dmaf.-6-dabril/

Bona celebració i recordeu: Cada pas compta!